• 07
  nov.

  Despre firescul şi riscurile naşterii, cu dr. Mohamed Zaher

  by
  posted in Articole

  Isis Întoarcerea la procesul firesc, natural, al naşterii devine o chemare tot mai prezentă în rândul femeilor din România. Fapt îmbucurător, având în vedere că ne situăm printre ţările fruntaşe la numărul de cezariene. Sunt şi medici care încurajează naşterea vaginală nemedicalizată. Chiar s-au făcut paşi către crearea unui mediu prietenos pentru mamă şi copil, în câteva spitale de la noi.

  Unul dintre susţinătorii procesului natural al naşterii este doctorul Mohamed Zaher, specialist în obstetrică-ginecologie şi manager al clinicii private Isis, din Constanţa. El mi-a raspuns la câteva întrebări despre avantaje, riscuri şi alegeri informate în cazul naşterii, fie ea naturală sau prin cezariană.

  Când şi cum v-aţi decis să fiţi un susţinător al naşterii vaginale naturale (nemedicalizate)?

  Întrebarea dvs. este adresată prin prisma informaţiei de astăzi, când naşterea poate fi diferenţiată, însă pentru mine normalitatea naşterii şi a femeii care naşte natural este prezentă de când m-am format ca medic.

  Este firescul femeii. Ea este specială fiindcă poartă copilul, îl naşte şi îl alăptează.

  Naşterea naturală poate fi imprevizibilă, uneori durează multe ore, etc… În consecinţă, mulţi medici preferă cezariana la rece ca practică curentă, în special în spitalele private. Ce v-a determinat să perseveraţi în direcţia naturalului?

  A venit de la sine. Pur şi simplu este amprenta personală. Respect gravida, indiferent de modul în care ea alege să nască. Dacă nu există o contraindicaţie medicală, îi explic firescul procesului.

  Să nu uităm că operaţia cezariană implică nenumărate riscuri şi nu este benefică mamei şi copilului, cum este naşterea pe cale naturală. Consider că operaţia cezariană este un proces laborios pe care multe dintre femei nu îl conştientizează şi îl aleg cu multa uşurinţă.

  Eu le explic acest lucru, mai ales că multe dintre femei aleg cezariana mai mult din comoditate. De multe ori consideră că altă opţiune nu au. Dar nu este aşa. Femeile ştiu că naşterea naturală este cel mai bun mod de a naşte, iar dacă li se explică şi sunt susţinute, aleg acest mod împăcate.

  Ce ar trebui să ştie o femeie înainte de a decide cum şi unde îşi va naşte copilul?

  Referitor la locul naşterii, este mult de spus. Un mediu poate fi prietenos pentru naşterea naturală, iar un altul pentru operaţia cezariană, dar voi puncta câteva aspecte pe care le consider esenţiale.

  Este importantă informaţia pe care o deţine femeia, care îi sunt aşteptările de la naştere, dacă îşi doreşte să fie însoţită de soţ sau de altă persoană.

  De asemenea, trebuie să afle dacă mediul naşterii este prietenos şi când folosesc această expresie mă refer la libertatea de mişcare, libertatea de a alege, de a se simţi în siguranță, fiindcă femeia are nevoie să deţină controlul la naştere.

  Şi, nu în ultimul rând, un alt aspect foarte important este echipa medicală care îi este alături, prin atitudinea şi încrederea pe care le transmite.

  De ce multe femei aleg, încă, naşterea prin cezariană?

  Fiindcă există poveştile negative ale altor femei care le sensibilizează. Frica de durere le îndreaptă către evitarea durerii şi aleg operaţia cezariană.

  Stilul de viaţă ne îndreaptă către programarea tuturor evenimentelor, iar cezariana este un eveniment programat. Gravidele își doresc să aibă o certitudine că vor naște cu medicul care le-a urmărit sarcina şi cu echipa acestuia.

  Care sunt riscurile unei cezariene?

  Este o întrebare provocatoare şi vă răspund simplu. În secolul cezarienelor, obstetricienii stăpânesc extrem de bine această tehnică. Aş minimaliza riscurile, acordând încredere desăvârşită evoluţiei medicinei, însă impactul emoţional poate afecta femeia pe termen scurt şi lung.

  Tot mai multe mămici care vor o naştere vaginală naturală aleg să nască acasă. În România, această practică nu este încurajată de către medici şi nici legal încadrată pentru moaşe. Care este opinia dvs. în privinţa acestui lucru?

  Fiindcă femeile nu au posibilitatea să aibă o naştere naturală şi se simt presate, aleg în acest moment această soluţie.

  Cred în normalitatea procesului, însă naşterea de acasă s-a mutat în spital, acum mulţi ani, fiindcă ea nu era sigură. Naşterea naturală este firescul, dar în condiţii de siguranţă, pentru a se putea interveni în timp util.

  În acest sens, am creat în unitatea noastra saloane ce oferă condiții hoteliere moderne, unde femeile pot să nască în bazine cu apă. Travaliul îl desfăşoară în cameră cu posibilitatea de a beneficia de relaxarea apei, alături de soţ şi de o doula. După naştere, bebeluşul nu va fi despărţit de mamă, va fi aşezat pe pieptul acesteia, iar alăptarea se va iniţia imediat.

  Dacă cineva apropiat dvs. alege să nască acasă, asistată sau nu de doula, medic sau moaşă, aţi fi de acord cu această alegere?

  Da, dacă o asist eu!

  Cine decide cum va decurge naşterea, odată travaliul declanşat?

  Femeia a fost înzestrată de natură cu capacitatea de a trece printr-un travaliu, iar finalitatea să fie un copil sănătos.

  Dacă cursul firesc al travaliului va fi deviat, se îndepărtează de la normalitate, atunci se consideră necesară intervenţia medicului pentru siguranţa mamei şi a copilului.

  Gravida va fi informată de necesitatea intervenţiilor medicale şi cu acordul acesteia se va trece la etapa următoare. Aceasta este o procedură specifică tuturor unităţilor spitalicesti: acordul pacientului pentru fiecare acţiune medicală care se desfăşoară.

  Cât de important este un plan B de naştere pentru viitoarele mămici? Ce ar trebui să ştie dinainte pentru a nu fi luate prin surprindere sau rămâne cu frustrări, în caz că apare necesitatea unei cezariene de urgenţă, de exemplu?

  Aş spune că există un singur plan care finalizează o sarcină sănătoasă: o mamă sănătoasă şi un copil sănătos.

  Femeile să înțeleagă faptul că naşterea naturală este normalitatea, dar cezariana a fost creată cu un scop: siguranţa mamei şi a copilului, cand travaliul poate avea devieri de la firesc. Nu le putem controla întotdeauna, fiindcă există un cumul de factori care nu depind de noi.

  Există naştere naturală după cezariană. Cum influenţează vârsta, numărul de naşteri precedente ale mamei acest lucru?

  Un uter secţionat are capacitatea de a se reface. Atunci normalitatea este să treacă printr-un travaliu.

  Este adevărat că există situaţii când vechea cicatrice se poate desface. Acest lucru poate fi anticipat şi sesizat, în timp util. Un uter secţionat, dacă nu rezistă unui travaliu, va sfârşi prin a-l secţiona din nou.

  O naştere naturală pe un uter secţionat se comportă la fel, dacă femeia este pregătită psihologic, are încredere în ea şi în capacitatea trupului ei de a şti ce face, de a-şi alege poziţia instinctiv, astfel încât va evita îndreptarea micuţului către vechea cicatrice.

  Pornind de la această premisă, pot spune că în maternitatea noastră se desfăşoară frecvent NVDC (naşteri vaginale după cezariană).

  Care sunt avantajele pentru o naştere naturală în apă? Dar pentru una la fel de naturală, însă fără bazin cu apă?

  Naşterea în apă este o naştere în care femeia poate simţi efectul relaxant al apei în timpul contracţiilor, îşi poate alege poziţia de naştere şi în felul acesta rupturile vaginale, respectiv epiziotomiile, sunt reduse sau inexistente.

  Nu sunt de neglijat beneficiile pentru făt, care are o tranziţie fiziologică din punct de vedere fizic şi, mai ales, din punct de vedere emoţional, este mediul perfect – pielea, sânul mamei.

  Referitor la o naştere care nu se întâmplă în apă, sunt detalii care crează contextul. Sunt importante atât aşteptarile mamei, cât şi ale medicului.

  Dacă există un plan de naştere şi cei doi discută înainte detaliile, o naştere pe masă poate fi la fel de mulţumitoare ca una în apă. Aşteptările bine estimate crează experienţele pozitive.

  Cât de importantă este mişcarea fizică în timpul sarcinii, dar şi pentru o experienţă reuşită a naşterii?

  Sarcina nu este o boală.

  Femeia care este în travaliu nu este o pacientă, de aceea încurajez un stil de viaţă sănătos care evident, presupune şi miscare. Mişcarea are aceleaşi beneficii ca şi în cazul femeii care nu este însărcinată.

  Un sfat, de final…

  Femeia este unică. Ea a fost creată pentru a da viaţă! Trupul femeii are capacitatea de a naşte, trebuie doar să îi dăm voie.

   

  Sursa foto: Maternitatea Isis

  Etichete: , ,

Comments are closed.


Dans Prenatal © 2014-2018. Toate drepturile rezervate • Termeni si conditiiPolitica CookiesProtectia datelor